Κυριακή, 22 Ιανουαρίου 2017

«Ο Ελύτης, δεν είναι ο ποιητής των μικρών ανθρώπων...»
«...Ο Ελύτης έχει δώσει και την σημειολογία της ελληνικής ταυτότητας και την διάσταση που θα έπρεπε να έχει κανείς στο μυαλό του για την χώρα αλλά και τον σκοπό της Πολικής. Έχει επίσης διακρίνει και διατυπώσει με σαφήνεια, την κακοδαιμονία αυτής της χώρας............
Ξέρετε, είναι πολύ σημαντικό να στοχάζεται κανείς μέσω των ποιητών! Ιδίως των μεγάλων ποιητών που έχουν το κοινωνικό πρόταγμα, την κοινωνική ευαισθησία στα γραπτά τους! Διότι βγάζουν γνώση και ψυχή μαζί! Είναι μία σύνθεση η οποία επιτρέπει στον άνθρωπο να κινείται με ασφάλεια, να γνωρίζει τους κινδύνους και να οργανώνει την ψυχή του και τη βούλησή του αναλόγως.
Ο Ελύτης, δεν είναι ο ποιητής των μικρών ανθρώπων...Είναι ο ποιητής αυτών που ονειρεύονται και που πάνε μπροστά! Είναι ο ποιητής ο οποίος αν θέλετε εκφράζει την ψυχή μιας ολόκληρης χώρας!...»

-Γιώργος Κοντογιώργης-Απομαγνητοφώνηση, Ελένη Ξένου.
Απόσπασμα της εκπομπής "ακροβάτες του ονείρου",
(7.1.16.-για το διαδύκτιο sportnews901.gr και e-roi.gr, κάθε μέρα 8-10 π.μ.)
με τον κ. Πέτρος Ιωάννου και τον προσκεκλημένο του, τον καθηγητή Γ.Κοντογιώργη.
Ακούστε εδώ όλη την εκπομπή:
https://youtu.be/ht4kAMtDvTE
Οδυσσέας Ελύτης, «Ο κήπος με τις αυταπάτες».
«Στο συντομότατο διάστημα που μεσολάβησε ανάμεσα σε πέντε στίχους του Ίβυκου και άλλους τόσους του Κάλβου, πρόφτασε ν’ αφυπνιστεί από τον πρωτογονισμό και την ωμοφαγία της η ομάς των λαών που επέτυχε στη συνέχεια να συγκροτήσει τα κράτη της Ευρώπης, όπως τα γνωρίζουμε σήμερα, βουτηγμένα στο συμφέρον, όπως οι ποντικοί στο λάδι, και για ένα διάστημα τόσο χαμηλής μετατρεψιμότητας που και ο τελευταίος φθόγγος της φωνής τους να ’χει σταθεί ανάμεσα στη ρίνα και τον λάρυγγα».Οδυσσέας Ελύτης, «Ιδιωτική Οδός».
«Ο μόνος δρόμος που μας απομένει τώρα είναι ο κίνδυνος. Είναι η μαυριδερή εκείνη γραμμή που σχηματίζεται δεξιά, στο βάθος, η γεμάτη βράχια κοφτά, ξέρες, ύφαλα, ρουφήχτρες, απονέρια. Μένουμε σταματημένοι μεσοπέλαγα. (...) Στροφή, λοιπόν, όλο δεξιά και πρόσω καταπάνω στον κίνδυνο. Δεν γίνεται αλλιώς. Ή θα συνθηκολογήσεις και θα μείνεις από τους εδώθε ή θα περάσεις πέρα. Προσοχή. Κανένας μη λιγοψυχήσει».Ο ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΕΛΥΤΗΣ ΜΙΛΑΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ


Στην εκπομπή αυτή ο ποιητής ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΕΛΥΤΗΣ μιλά λίγο μετά τη βράβευσή του με το Νόμπελ Λογοτεχνίας (1979)

Οδυσσέας Ελύτης
1911 – 1996

Βιογραφία
https://www.sansimera.gr/biographies/557


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου