Πέμπτη 5 Οκτωβρίου 2017

Κοντογιώργης - Κεραμεικός & Αθηναϊκή Δημοκρατία - 29.5.11

«Μετα-μουσείο», εκπομπή της ΕΤ1, 29.5.11, με θέμα «Κεραμεικός», με τον καθηγητή Γιώργο Κοντογιώργη.



"O Περικλής δεν ήταν πρωθυπουργός, ούτε πρόεδρος του κράτους, δηλαδή δεν ήταν κυβερνήτης, ήτανε ρήτορας.
Εισηγούνταν στον κυβερνήτη που ήταν ο δήμος, δηλαδή η κοινωνία των πολιτών, αυτό που θάπρεπε κατά τη γνώμη του να γίνει.
Αυτό μας διδάσκει ο λόγος του Περικλή, κι αυτό μας διδάσκει η δημοκρατία, ότι ο λόγος ύπαρξης και του πολιτεύματος και του κράτους και της οικονομίας είναι η κοινωνία.
Η κοινωνία λοιπόν δεν μπορεί να είναι ο λόγος ύπαρξης όλων των άλλων και να είναι εκτός πολιτείας, δηλαδή να αποφασίζουν άλλοι γι' αυτήν. Αυτή είναι η μεγάλη διδασκαλία που μπορούμε να δούμε σήμερα και βεβαίως τις συνέπειες στην τσέπη μας, στην εργασιακή μας κατάσταση, στη διαρκή μας παρουσία κ.ο.κ.
Σήμερα λοιπόν, επίσης μας διδάσκει το παράδειγμα της δημοκρατίας και της πόλης ότι το σύστημα στο οποίο ζούμε δεν είναι ούτε αντιπροσωπευτικό, ούτε δημοκρατικό.
Τώρα το γιατί θεωρούμε ότι πετύχαμε ένα απόλυτο θαύμα να είναι ένα σύστημα και δημοκρατικό και αντιπροσωπευτικό , τη στιγμή που δεν είναι ούτε το ένα ούτε το άλλο, όπως το σημερινό, είναι μια άλλη υπόθεση, αλλά δυστυχώς δεν είναι.
Απλώς κοροϊδεύουμε τον εαυτό μας, θεωρώντας ότι αφού είμαστε στη δημοκρατία, πού αλλού να πάμε, μην χαλάσουμε και τις καταστάσεις που υπάρχουν και χάσουμε κι αυτή τη δημοκρατία."
ΓIΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΟΓΙΩΡΓΗΣ





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου